czwartek, 21 kwietnia 2011

seminarium kopytne cz1.


Wreszcie znalazłam chwilę i natchnienie żeby wrzucic informacje pozyskane na seminarium prowadzonym przez Nic Baker i Sarah Braithwaite.
To kopyto jest absolutnie zdrowe i udowadnia, że zdrowe kopyto nie musi wyglądać ładnie tylko działać. Gdy kopyto Jack'a wygląda 'ładnie' koń kuleje.

Czym jest zdrowe kopyto?
- daje ochronę
- szybkość na długich dystansach
- amortyzację
Za amortyzację odpowiada piętka, strzałka i chrząstki k
opytowe ( chrząstki powinny być wypełnione i możliwe jest ich wymacanie )

Gdy koń nie staje prawidłowo, czyli od piętki , obciąża ścięgno zginacza głębokiego.

Nie jest konieczne werkowanie tylko danie szansy kopytu na poprawę.
Gdy koń ma bolesny spód kopyta na rentgenie często widać zmiany w ścięgnie i problemy z więzadłami bocznymi.

Żywienie
Istnieją 3 aspekty wpływające na zdrowie konia. Niezwykle ważne jest zapamiętanie tego :
Werkowanie stanowi JEDYNIE 10% sukcesu i jest większe prawdopodobieństwo, że zrobimy go nieumiejętnie i zaszkodzimy, niż że będzie dobrze. Lepiej jest nie werkować w ogóle jeśli pozostałe 2 warunki są spełnione. Są to ruch po odpowiednim podłożu (takim, żeby koń chodził wygodnie, a nie go forsowało) oraz DIETA.

Skąd się biorą problemy???

- obfita trawa bez ograniczeń
- cukrowe, przetwarzane pasze z olejem
- zbyt mało witamin i minerałów
- zdeptana trawa niezbilansowana pod względem minerałów
- niezbilansowana sianokiszonka lub siano
- zbyt dużo żelaza
Gdy jest zbyt dużo żelaza organizm nie może go wydalić i jest w wątrobie. Zaburza jej działanie i oczyszczanie organizmu.
Żywienie ma niezaprzeczalny wpływ na wrażliwość kopyt, połączenie puszki kopytowej, chrząstki kopytowe! Ma wpływ na ogólne zdrowie , optymalne zdrowie daje zdrowe kopyta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz